בישראל החמה מרבית הימים בשנה נהוג להסתובב עם כפכפים, סנדלים או נעלי אצבע ולכן לא מעט אנשים נדרשים לטפל אד הוק בבעיות בכפות הרגליים ובפרט בבעיה שנחשבת לטורדנית במיוחד: פטרת ציפורניים. בניגוד לנשים שהן בעלות מודעות גבוהה יותר לטיפוח והיגיינה בכלל ובכפות הרגליים בפרט, גברים רבים נוטים להזניח את כפות רגליהם ומתעלמים מתופעות שונות ובמיוחד מפטרת בציפורניים.
הפטרייה המטרידה מהווה מפגע חיצוני לא קטן אבל היא כמובן מייצרת מפגע בריאותי. מדובר בעצם על פטריה שמתיישבת באזור הציפורניים ומייצרת שם נגע מזוהם. ההרכב הייחודי של הציפורן משמש עבורה מצע נוח ומרגע שהתמקמה שם, הפטרייה לא תמהר לעזוב את האזור.
איך נדבקים בפטרת ציפורניים?
יש כמה סוגים של פטריות שעלולות להביא לזיהום מהסוג הזה ויש כמה דרכים שבהן אדם עלול להגיע למצב של פטרת ציפורניים. זה יכול להיות בהדבקה ממשטחים לחים במקומות ציבוריים כמו למשל בריכות שחייה או מלתחות ציבוריות או בשל חוסר הקפדה על כף רגל יבשה ואי שמירה על היגיינה של כף הרגל נוכח תופעות כמו הזעה, שימוש בנעליים לא מאווררות לפרקי זמן ממושכים, חבלה שפגעה בשלמות הציפורן וחושפת אותה להדבקה בקלות רבה יותר, מחלות כמו סכרת, פסוריאזיס או תסמונת שמכונה תסמונת רגל האתלט.
גנטיקה משפיעה על הרבה דברים וגם על הנטייה שלנו להידבק בפטריות שייצרו זיהומים יותר מאשר אנשים אחרים. זאת ועוד, עם הגיל עולה הסיכון להידבר בפטרייה נוכח התעבות הציפורניים וזרימת דם איטית יותר שמעלה את זמן החשיפה לפטרייה.
אבחון
אבחון של פטרת ציפורניים הוא לא מסובך וניתן לזהות בעין שינוי בצבע ובצורה של הציפורן. במקרה של טיפול תרופתי חשוב לזהות את סוג הפטרייה לפני התחלת הטיפול על ידי משטח מהציפורן לבדיקה במעבדה וביצוע בדיקת דם מקדימה. במקרה של טיפול משחתי ניתן להתחיל בטיפול באופן מידי ללא בדיקה מקדימה היות שהטיפול מהסוג הזה פועל על כל סוגי הפטריות.
כך או כך בכל מקרה של הופעת סימני פטרת ציפורניים חשוב ביותר לבצע בדיקה מוקדמת כדי למנוע פגיעה אסתטית ותפקודית נרחבת יותר.